

NSF FREEDM Systems Center Year 5 Annual Site Visit June 11-12, 2013 Raleigh, NC



Agenda

Monday June 10, 2013	
	Location: Tuscan Blu
6:00 PM – 8:00 PM	Private Dinner – SAB, IAB Chairs, Invited Faculty and Guests

Site Visit Day 1:

	Tuesday June 11, 2013		
Location: NC State Hunt Library Auditorium, NC State University Centennial Campus			
7:30 AM – 8:00 AM	Registration (Hunt Library Auditorium 1st Floor)		
7:30 AM - 8:00 AM	Continental Breakfast – ALL Attendees and SVT (2 nd Floor Multipurpose Room)		
8:00 AM - 8:10 AM	Welcome – Dean Louis Martin-Vega		
	Introduction of Site Visit Team and NSF Staff – Alex Huang		
8:10 AM - 9:00 AM	Center Overview and Major Accomplishments – Alex Huang (8:10 – 8:50, +10 min Q&A)		
Research Programs			
9:00 AM - 9:30 AM	Green Energy Hub (GEH) Testbed - Mesut Baran (9:00 – 9:20, +5 min Q&A)		
9:30 AM - 9:45 AM	Break and Move to Parallel Sessions		
Parallel Session I:	1: System Theory, Modeling, and Control (SMC) – Jerry Heydt (9:45 – 10:00, +5 min Q&A)		
System Related	2: Large Scale System Simulation (LSSS) Testbed– Mariesa Crow (10:05 – 10:25, +5 min Q&A)		
Subthrusts	3: Integrated DGI/RSC Development – David Lubkeman (10:30-10:45, +5 min Q&A)		
9:45 AM - 11:15 AM	4. Hardware in the Loop (HIL) Testbed - Mischa Steurer (10:50 – 11:10, +5 min Q&A)		
Lecture Hall (4 th Floor)			
Parallel Session II:	1. Post Silicon Devices (PSD) – Veena Misra (9:45 – 10:00, +5 min Q&A)		
Component related	2. Fault Isolation Device (FID) – Mischa Steurer (10:00 – 10:15, +5 min Q&A)		
Subthrusts 9:45 AM - 11:20 AM	3. Solid State Transformer (SST) – Subhashish Bhattacharya (10:20 – 10:35, +5 min Q&A)		
Library Auditorium	4: Advanced Storage (AS) – Jim Zheng (10:40 – 10:55, +5 min Q&A) 5: Distributed Energy Storage Device (DESD) - Srdjan Lukic (11:00 – 11:15. + 5 min Q&A)		
Library Auditorium	5. Distributed Energy Storage Device (DESD) - Stdjan Lukic (11.00 – 11.15. + 5 fillin Q&A)		
11:20 AM – 12:00 PM	SVT Executive Session (Private) – Meeting Room 4105 (4 th Floor)		
Lunch	The state of the s		
12:00 PM - 1:00 PM	Catered Lunch – Multipurpose Room Hunt Library (2 nd Floor)		
	allel Session – Hunt Library Auditorium		
1:00 PM - 2:00 PM	Pre-College Program – Lisa Grable (1:00 – 1:15, +5 min Q&A)		
	College Education Program – Mesut Baran (1:20-1:35, +5min Q&A)		
	Education and Diversity – Penny Jeffrey (1:40 – 2:00, +5 min Q&A)		
2:05 PM - 3:00 PM	SVT Private Session with Students (SVT and Students Only)		
Industry and Innovation P	Industry and Innovation Program - Parallel Session - Lecture Hall (4 th Floor)		
1:00 PM - 1:30 PM	Industry Engagement and Innovation Ecosystem – Seth Crossno (1:00-1:25, +5 min Q&A)		
1:30 PM - 2:00 PM	Systems Engineering, Benchmarking, External Engagement, Sustainability – Rogelio Sullivan (1:30 –		
	1:55 + 5 min Q&A)		
2:00 PM - 3:00 PM	SVT Private Session with Industry (SVT and Industry Only)		
FREEDM Laboratory Demonstrations – FREEDM Systems Center, 1791 Varsity Drive Suite 100			
3:00 PM - 5:30 PM	Travel to FREEDM Systems Center (3:00 – 3:15), Break Service provided		
	Parallel Lab Demonstrations		
	Systems 1: Large Scale System Simulation (Energy Board Room, 3:15-3:45)		
	Systems 2: Hardware in the Loop (Energy Board Room (3:45-4:15)		
	Hardware: Green Energy Hub and Enabling Technology (3:15-4:45)		
	(Smart Grid Lab and then continue to the high voltage lab) Unstructured Lab Visit until 5:30		
SVT Results and Feedbac	k – FREEDM Systems Center		
5:30 PM – 6:20 PM	SVT Executive Session, Energy Boardroom		
6:20 PM - 6:30 PM	SVT Clarifying Questions and Deliver Results and Issues to ERC Team – Education Seminar Room		
7:00 PM - 9:00 PM	SVT Private Dinner (TBD. Organizer: Audrey Callahan)		
	ck – FREEDM Systems Center		
5:30 PM - 6:20 PM	SAB Meeting and Feedback on Center Research Program – Research Conference Room		
7:00 PM - 9:00 PM	SAB and Deans Private Dinner (Hosted by Dr. Iqbal Husain) – Maximillians, Cary		
ERC Faculty Working Dinner			
6:45 PM – until	Working Dinner - ERC Team Prepares response to guestions raised		
	l		

Site Visit Day 2:

Wednesday June 12, 2013 Location: The State Club – 2450 Alumni Drive, Raleigh	
7:45 AM - 8:30 AM 8:30 AM - 11:30 AM 8:30 AM - 10:00 AM 10:00 AM - 10:15 AM 10:00 AM - 4:00 PM 4:30 PM	Private Breakfast (SVT, Center Director, Deans' Council and Invited University Officials) (Room 119) Student Research Forum – Students only (FREEDM Seminar Room – Keystone Science Center) Response to Issues Raised by the Site Visit Team – Faculty and SVT (Room 120) Travel from State Club to MRC (Faculty, SAB, Industry) NSF Site Visit Team Report Writing (Closed Session – boxed lunch provided) – (Room 120) NSF Team Departs for Airport
FREEDM Retreat (Faculty, 10:15 AM - 10:45 AM 10:45 AM - 11:15 PM 11:15 AM - 12:00 PM 12:00 PM - 2:00 PM	SAB, and Industry) – MRC (Monteith Research Center) Room 136 except where noted IAB Feedback to the Center and Discussion SAB Feedback to the Center and Discussion Sustainability Discussion (Ewan Pritchard) FREEDM Social Box Lunch (MRC – Room 246)

FREEDM-Digital Grid Consortium Workshop			
	Location: MRC Auditorium		
2:00 PM - 2:45 PM	Digital Grid Consortium Introduction and Overview & Discussion – Dr. Rikiya Abe		
2:45 PM - 3:05 PM	DGI/RSC Integration – David Lubkeman		
3:05 PM - 3:25 PM	Functional Blocks for System Development – Valeriy Vyatkin		
3:25 PM - 3:45 PM	Overall Architecture of the Digital Grid Router – Noriaki Kobayashi		
3:45 PM - 4:05 PM	The Digital Grid System Software – Toshiya Okabe		
4:05 PM - 4:25 PM	Electricity Trading by the Digital Grid – Shigeki Suyama		
4:25 PM - 4:45 PM	Energy Internet Market Framework – Wencong Su		
4:45 PM - 5:00 PM	Discussion		
5:00 PM	Adjourn		